Mijn favorieten

Onteigening 

Gratis advies van de onteigeningsdeskundige

Indien u te maken krijgt met een onteigening van een overheidsorgaan of met een projectontwikkelaar die uw onroerende zaak wil aankopen, kunt u gratis gebruik maken van een onteigeningsdeskundige. De deskundigekosten worden vergoed mits deze redelijk zijn (dubbele redelijkheidstoets). Bij de discipline agrarisch- en landelijk vastgoed van Midden Nederland Makelaars weten wij uit ervaring dat u een emotionele band kunt hebben met uw onroerend goed. Mede hierdoor kan een onteigeningsproces bedreigend overkomen. Een onpartijdige onteigeningsdeskundige kan u voorzien van het juiste advies in deze complexe situatie. Vooral als deze deskundige is ingeschreven in het register van DOBS (Deskundigen Onteigening en Bestuursrechtelijke Schadenvergoeding), dan wel is ingeschreven bij het LRGD (Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen). Jaap Ridderhof is als onteigeningsdeskundige in beide registers vertegenwoordigd.
 

Wat is (grond) onteigening?

De overheid, gemeente en provincie heeft voor verschillende soorten projecten grond nodig. Hierbij valt te denken aan grote nieuwbouwprojecten, industrieterreinen en de aanleg van wegen en waterwegen (infrastructuur). Dient u uw bedrijf of woning gedwongen te verlaten als het gevolg van één van bovengenoemde redenen, dan spreken we van een (gerechtelijke)onteigening. Bij onteigenen van een onroerende zaak is het van belang rekening te houden met een aantal voor- en nadelen. Zo kunt u te maken krijgen met financierings- of verplaatsingsschade indien u uw bedrijf, als gevolg van de onteigening, zich elders zal moeten vestigen.

Er wordt gesproken van een reconstructie indien het voor de hand liggend is dat de huidige eigenaar het bedrijf zal moeten verplaatsen als gevolg van een onteigening en elders een soortgelijke onroerende zaak zal terugkopen of zal stichten (nieuwbouw). Bij veel zaken is het vrijkomende kapitaal van de onteigening echter niet toereikend voor de nieuwe huisvesting. Voor de bekostiging van het resterende gedeelte zal een (extra) financiering afgesloten moeten worden (financieringsschade). De kosten voor deze extra financiering komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Dit geld voor zowel voor eenmalige als terugkerende schaden.
 

Wat moet ik doen wanneer mijn grond/bedrijf wordt onteigend?

De onderhandelingen, procedures en berekeningen die gepaard gaan met een onteigening vragen om specialistische kennis. Neem daarom voor advies, in ieder geval zo snel mogelijk en bij voorkeur in de beginfase, contact op met onze onteigeningsdeskundige/rentmeester. Deze onteigeningsdeskundige kan de onderhandelingen met de overheid/projectontwikkelaar voor u regelen en u adviseren en begeleiden gedurende het traject zodat u tenminste een integrale schadeloosstelling kunt ontvangen. Indien uw onroerende zaak een nieuwe winstgevende bestemming zal verkrijgen, zoals wonen en/of bedrijven (industrie), heeft u recht op de extra positieve meerwaarde die uw bezit zal verkrijgen. Het is namelijk niet zo dat u door een onteigening achteruit mag gaan in uw vermogenspositie. Ook in sommige gevallen wordt aantasting in uw inkomsten volledig vergoed. Dit is de zogenoemde inkomstenschade.
 

Onteigeningsadvies


De discipline agrarisch- en landelijk vastgoed van Midden Nederland Makelaars heeft dit advies voor u in huis. Door het veelvoudig begeleiden van ingewikkelde zaken omtrent een onteigening, is bij ons uitgebreide ervaring opgebouwd van tenminste 20 jaar.


Jaap Ridderhof: "onteigeningszaken behoren tot één van de mooiste werkzaamheden van een rentmeester. Door deze taken krijg ik het gevoel dat dit werk echt iets voor de mensen betekend. In een situatie waarin de overheid beslag wil leggen op “huis en haard” is het fijn om mensen bij te staan en samen de strijd aan te gaan tegen deze sterke overheid."


Jaap Ridderhof (MRICS/REV/BRE/RT/RM) 
Directeur, beëdigd Rentmeester NVR, Makelaar
Onteigeningsdeskundige DOBS
Rechtbankdeskundige LRGD
Registered Valuer.

(0342) 420 966 
j.ridderhof@mnm.nl